06 Apr 2017
crepie in onderaanneming met Poolse Arbeiders

In dit artikel bespreken we in het kort wat crepi is, de voor- en nadelen en hoe crepi op uw muren kan worden aangebracht.

 

Wat is crepi?

In wikipedia staat de volgende beschrijving van crepi:

‘(zn. m. -‘s) Een oneffen of ruwe plamuur op de buitenmuur, in het Duits “Putz” genoemd en daar ook veel toegepast, in plaats van de bekende Belgische baksteen. Komt voor in verschillende kleuren, vooral beige en andere lichte tinten. Crepi kan ook aangebracht worden op binnenmuren.

Crepi  in Belgisch-Nederlands: ‘pleisterkalk’

 

crepie in onderaanneming met Poolse Arbeiders

crepie in onderaanneming met Poolse Arbeiders

Crepie is een mengsel op basis van cement. Het kan worden gebruikt als eerste laag voor mortel of pleister op een grote muur. Het kan ook worden gebruikt om gevels mee te bekleden. Crepi kan zowel binnen als buiten worden geplaatst.

 

Soorten crepi

 

Wordt crepi als gevelbekleding gebruikt, dan onderscheiden zijn er over het algemeen vier verschillende types crepi:

  • kunstharspleisters: geschikt voor egale oppervlaktes
  • silicaat- en siliconenpleisters: geschikt voor gevels met microscheurtjes, en als afwerkingslaag bij gevelisolatie
  • siloxaanpleisters: geschikt voor oppervlakten die worden blootgesteld aan extreme weersomstandigheden
  • minerale pleisters: geschikt voor ondergronden met scheurtjes en andere onvolkomenheden

 

Hoe wordt crepi geplaatst?

 

Er bestaan verschillende technieken om crepi op je gevel aan te brengen:

  • pleisterwerk met de troffel: dit zorgt voor een gladde afwerking, maar is ook duurder
  • sierpleisterwerk: verschillende sierlijke motieven met de hand aangebracht (spachtelputz, rustiekputz, granol …)
  • schuurwerk: decoratieve cirkelvormige motieven en een licht korrelige structuur
  • spuitwerk: zorgt voor een opgeruwd effect, maar is het goedkoopst

 

Voor welk soort gebouwen?

 

Crepi kan zowel glad als ruw worden aangebracht, waardoor het geschikt is voor verschillende bouwstijlen. Het is een perfect gevelbekleding voor strakke en moderne gebouwen, het is ook perfect voor landelijke woningen. Een gevel kan volledig met crepi worden bekleed, of het kan op slechts enkele specifieke delen worden aangebracht, zoals bijvoorbeeld boven een deur.

 

Verder is crepi in verschillende kleuren verkrijgbaar, waardoor er een grote variëteit mogelijk is.

 

 

Waarom wel of geen crepi?

 

Het aanbrengen van crepi op uw muren heeft zijn voor- en nadelen. Een aantal aspecten die u mee kunt nemen in uw beslissing zijn onder andere;

 

Snel vuil

Vooral het ‘vuil-zijn-aspect’ blijkt voor architecten een doorslaggevende factor te zijn. Volgens hen is het zeer vatbaar voor vuil en het is, volgens hen, niet simpel om het met een hoge druk spuit af te krijgen. Een witte muur is het mooiste als hij echt wit is en blijft. Gevelsteen zijn minder vatbaar voor vuil.

 

Een ander veel genoemd nadeel (dat enigszins aansluit aan bovenstaande) is dat er bij crepi na verloop van tijd zwarte strepen onder de vensterbanken ontstaan. Dit komt natuurlijk ook voor bij bakstenen muren maar door de donkerdere structuur is dat vaak minder zichtbaar.

 

Barstjes

In het verleden werd er over het algemeen gesproken over het feit dat crepi snel scheurtjes vertoont, met als grootste nadeel dat men de crepi jaarlijks moest overschilderen om de mooie (witte) kleur te behouden. Dit is echter verleden tijd door het gebruik van nieuwere materialen zoals siliconenpleister. Siliconenpleister is veel elastischer, waardoor scheurvorming veel minder snel voorkomt. Verder is siliconenpleister ook veel meer kleurvast, waardoor de gevel er jarenlang goed uit blijft zien. Over het algemeen wordt er 20 jaar garantie geboden op verkleuring.

 

Onderhoud

Wanneer de gevel er na enkele jaren wat vuiler uitziet kan deze gemakkelijk worden gereinigd met een hoge drukreiniger met zachte straal.

 

Het is echter ook mogelijk om na het plaatsen of reinigen van crepi ervoor te kiezen om de gevel te beschermen tegen indringing van vocht (hydrofuge). De gevel wordt dan behandeld met een waterafstotend middel dat op het geveloppervlak wordt gespoten.

 

Hydrofuge heeft de volgende voordelen:

  • De gevel blijft waterdamp doorlatend en blijft doorademen terwijl (regen)water van buiten niet langer binnen kan dringen.
  • De gevel wordt minder snel vuil omdat mossen en algen minder snel tot ontwikkeling kunnen komen.
  • De kans op vochtschade is na behandeling een stuk kleiner. De gevel is hiermee beter bestand tegen weersinvloeden.
  • Na behandeling met hydrofuge is crepi gemakkelijker te reinigen.
  • De kleur van de gevel blijft hetzelfde. Het waterafstotende middel is transparant.

 

Kostprijs

De prijs van een gevelrenovatie met crepi wordt voornamelijk bepaald door de oppervlakte van de gevel, de bereikbaarheid van de gevel, het aantal hoeken en schuine zijden in de gevel. Naast het aanbrengen van crepi op uw gevel(s) kunnen er kosten bijkomen voor bijvoorbeeld het plaatsen van plinten onderaan de muur, of het plaatsen profielen onder de ramen, of het afslijpen van bestaande (arduinen) tegels, of (zoals hierboven beschreven) het aanbrengen van hydrofuge.

 

 

Werkwijze plaatsen van crepi

Het plaatsen van crepi vindt over het algemeen op de volgende wijze plaats:

 

1) Preparatie werkzaamheden
Alle benodigde materialen en middelen worden op de plaats van bestemming gebracht. De steiger wordt gebouwd, en verder worden bijvoorbeeld afvalcontainer(s), benodigde machines en dergelijke geplaatst.

 

2a) Voorkoming vervuiling
De bouwomgeving wordt afgedekt ter voorkoming van vervuiling tijdens de werkzaamheden. Hierbij kunt u denken aan  aan eventuele voetpaden, opritten en terrassen in en rondom uw woning/gebouw.

 

2b) Bescherming woning
Natuurlijk worden ramen en deuren in uw woning beschermt door deze zorgvuldig af te dekken met folie.

 

3) Aanbrengen van de Crepi
De Crepi (de sierpleister )wordt manueel of op mechanische wijze aangebracht op de gevel.

 

4a) Afsluiten naden
Op plaatsen waar de crepi aansluit met bijvoorbeeld ramen en deuren, wordt een passende siliconenkit aangebracht zodat eventuele naden goed worden afgedicht.

 

4b) Gevelplinten plaatsen

De onderzijde (plint) van de gevel kan op verschillende manieren worden afgewerkt. De meest eenvoudige afwerking bestaat uit een waterkerende sokkelpleister waarover vervolgens een afwerklaag van crepi kan worden aangebracht maar het is ook mogelijk om een gevelplint van natuursteen te laten plaatsen (blauwe hardsteen, graniet, enz.), of te werken met een granietkorrel die op een laag van sokkelcement is aangebracht. De gevelplint is belangrijk omdat deze de muren ter hoogte van het maaiveld beschermt tegen indringing van vocht en vuil.

 

5) Inspectie en opruimen
Na inspectie van het werk zal de steiger worden afgebroken en natuurlijk wordt het terrein opgeruimd.

 

 

Waarom BFY?

Crepi plaatsen is een secuur werk. Daarnaast is de afwerking van uw gevel net zo belangrijk als een feilloze plaatsing. De kleur en de korreldikte geven elke gevel een uniek uitzicht. Denk vooraf dus goed na over welke uitstraling u uw gevel wilt meegeven. Felle kleuren zorgen voor een frisse gevel en fleuren het hele straatbeeld op. Donkere kleuren en grijstinten zorgen echter voor een strakke afwerking en een moderne uitstraling.

 

Wij bij BFY willen u hier graag over adviseren en al uw vragen over crepi beantwoorden, en informeren graag over de verschillende mogelijkheden, de prijzen en dergelijke. Neem vrijblijvend contact met ons op, en laten we samen overleggen en bespreken wat uw wensen en eisen zijn.

Post a comment

Solve : *
22 + 8 =