24 Mar 2017
platte daken, Poolse en Slovaakse onderaanneming

Wanneer de dakbedekking van een plat dak in slechte conditie is en er geregeld lekkages ontstaan kan het noodzakelijk zijn om het dak te renoveren. De dakbedekking dient te worden vervangen of er zal een gehele dakrenovatie nodig zijn. Een plat dak kan op verschillende manieren worden aangelegd/vernieuwd. In dit artikel worden de voor- en nadelen van EPDM-daken versus Roofing (Bitumendaken) besproken. Maar er zijn ook andere mogelijkheden zoals groendaken en kunststof (PVC) daken.

 

 

Roofing (Bitumen dakbedekking)

De meeste gebruikte, klassieke dakbedekking voor platte daken in België is het bitumendak, oftewel ‘Roofing’. Bitumen wordt geproduceerd uit aardolie, en zorgt voor een waterdicht dak. De lange levensduur is één van de belangrijkste reden waarom bitumen daken al decennialang zo populair is. Als een bitumen dak op juiste wijze is aangelegd, kan het zeker 25 jaar mee. Dankzij allerlei nieuwe ontwikkelingen kan de levensduur zelfs verlengd worden tot 35 jaar.

 

Er zijn twee soorten bewerkingen van Bitumen. APP bitumen (Atactisch Polypropyleen) en SBS bitumen (Styreen Butadieen Styreen). Het gebruik en prijsverschil voor beiden soorten aanlegmethodes is minimaal. In beiden soorten is elastische kunststof verwerkt, waardoor de bitumen soepel blijft bij temperatuurverschillen. APP bitumen is een bitumensoort gebaseerd op  polymeerbasis, waardoor het goed bestand is tegen hoge temperaturen en uv-straling. Daarentegen hecht SBS beter, waardoor de kans op lekkage minder groot is. Een nadeel van SBS is dat deze variant poreus wordt wanneer deze aan te veel uv-straling wordt blootgesteld. Ons advies is om bij de SBS variant een beschermende toplaag (zoals bijvoorbeeld grind) op het dak aan te brengen om het dak te beschermen tegen stralingen.
Kort samengevat bitumen (Roofing) is/heeft:

 • waterdicht
 • elastisch
 • een lange levensduur (25-35 jaar)
 • enig onderhoud nodig
 • niet recyclebaar

 

Beide bitumen-soorten hebben een zeer goede kwaliteit, maar kennen hun specifieke toepassingen, waarover wij u graag willen informeren en adviseren. Wij, en onze onderaannemers, hebben jarenlange ervaring in het bedekken van daken met APP- of SBS bitumen en kunnen u adviseren over de verschillende werkmethoden, materiaalsoorten en kostenplaatjes.

 

 

EPDM
Naast de vertrouwde klassieke bitumen dakbedekking is EPDM dakbedekking enorm in opkomst. Met name vanwege de lange levensduur (50 jaar),  de milieuvriendelijkheid en de kwaliteit van EPDM (hier is echter oplettendheid geboden) maakt EPDM een geweldig alternatief om uw dak mee te bedekken.

 

EPDM staat voor Etheen Propeen Dieen Monomeer. Dit is een synthetisch rubber. Net als bij bitumen worden er voor de productie van EPDM polymeren gebruikt die het rubber extra sterk en soepel maken. EPDM folie is erg geschikt als dakbedekking omdat het sterk is, uv-bestendig en onderhoudsvrij is. EPDM daken een dus zeer lange levensduur. Een andere sterk punt van EPDM is, dat het bestand tegen wortelgroei, waardoor het goed gecombineerd kan worden met de aanleg van een Groendak. EPDM wordt koud verwerkt, dit betekent dat het met lijm op het dak bevestigd. Een andere belangrijk voordeel van EPDM, in deze tijden van ecologisch bewustzijn, is dat EPDM een lage ecologisch impact heeft, omdat het op een milieuvriendelijke wijze gerecycled kan worden.

 

Kort samengevat EPDM is/heeft:

 • zeer elastisch
 • bijzonder milieuvriendelijk
 • onderhoudsvrij
 • bestand tegen wortelgroei
 • een lange levensduur van 50 jaar
 • er is geen gasbrander nodig (koude aanleg)
 • in één stuk te leggen, dus zonder naden (waterdicht)
 • te combineren met Groendaken
 • de materiaalkosten van EPDM is ietwat hoger (dan bij roofing)

 

 

Levensduur?

Roofing (bitumen): de beiden bitumen-soorten (APP/SBS) zijn minder elastisch dan EPDM, en door jarenlange blootstelling aan zonlicht, zullen de bitumen dakbedekkingen na verloop van tijd gaan scheuren en barsten, wat onvermijdelijk zal leiden tot lekkages in het dak.

EPDM: EPDM is zeer elastisch en heeft een grotere bestendigheid tegen uv-straling, waardoor EPDM daken zonder problemen dan levensduur van 50 jaar of meer behalen.

 

 

Waterdichtheid?

Roofing (bitumen): bitumen wordt over het algemeen in verschillende stroken op het dak ‘gebrand’. Dit betekent dat iedere bitumenstrook een andere strook overlapt. Het gevolg hiervan is, dat er dus zeer veel naden ontstaan. Iedere naad is in principe een ‘zwakke plek’ die los kan komen van de dakbedekking of die kan gaan lekken (lekkage).

 

EPDM: wordt in één groot geheel (naadloos) aangelegd. Hierdoor zijn er geen naden in de dakbedekking en, indien vakkundig gelegd, is het een echt topper in waterdichtheid.

 

Jaarlijks onderhoud?

Roofing (bitumen): bij bitumen daken is het van belang om het dak geregeld te controleren op lekkages of loskomen van de bitumenstroken. Verder is roofing niet worstelvast, waardoor u ook ingegroeide wortels en ontkiemend planten dient te verwijderen (ter voorkoming van lekkages). Een nadeel van de geregelde inspecties, is dat u het risico loopt op beschadiging van de dakbedekking als u op de dakbedekking loopt. Een extra kans op het ontstaan van lekkages.

 

EPDM: het algemene advies (en ook ons advies) is om jaarlijks uw dak te inspecteren. Het grote voordeel van EPDM is dat u deze dakbedekking op ieder moment van het jaar kunt belopen, zonder risico op beschadiging. Verder laat EPDM geen wortels door, en is er ook geen kans dat zaden uitkiemen en uitgroeien tot planten.

 

Kostenplaatje?

Roofing: het aanleggen van bitumen is zeer arbeidsintensief wat meer arbeidskosten met zich meebrengt. Wanneer u een bitumen dak wil vervangen door een nieuw bitumendak, dient het oude dak te worden verwijderd. Bitumen is niet-recyclebaar, wat extra stortkosten tot gevolg heeft, plus de extra manuren.

EPDM: de keuze hoge kwaliteit EPDM materiaal brengt hogere kosten met zich mee. Echter, de langere levensduur maakt EPDM een goede investering. Verder is het bij dakrenovaties niet noodzakelijk om de oude dakbedekking te verwijderen. De EPDM dakbedekking kan er gewoon overheen gelegd worden. Verder heeft EPDM een aantal mogelijkheden om eenvoudig isolatie te verwerken.

 

Wat biedt BFY ?

Vrijblijvend advies: BFY adviseert u graag over de verschillende soorten dakbedekkingen (niet uitsluitend Roofing of EPDM).

 

Gekwalificeerde onderaannemers: BFY biedt u gemotiveerde medewerkers uit Polen, Tsjechië en Slowakije. Al onze medewerkers hebben jarenlang ervaring in het aanleggen van de verschillende soorten dakbedekkingen. Het zijn gekwalificeerde en zeer gemotiveerde professionals.

Onze mensen zorgen ervoor dat de dakbedekking vakkundig wordt geplaatst, dat het oerdegelijk is en absoluut waterdicht.

 

Kwaliteit: BFY garandeert kwaliteit en hoeft zich jarenlang geen zorgen meer te maken over lekkages of andere dakproblemen.

 

Wij willen graag met u bekijken welke optie dakbedekking past bij uw project. Samen bespreken wij de materiaalsoorten, de kostenplaatjes en de werkzaamheden. Neem vrijblijvend contact op met onze medewerkers op één van onze kantoren.

Post a comment

Solve : *
14 − 6 =